De voordelen van een ergonomische bureaustoel

De voordelen van een ergonomische bureaustoel

Bij het kiezen van een bureaustoel is het belangrijk dat deze goed is voor de gezondheid voor de bureaustoel. Ergonomische bureaustoelen houden meer rekening met de fysieke gezondheid van de gebruiker dan de ‘normale’ bureaustoelen.

Optimalisatie

Een ergonomische werkplek houdt in dat de werkplek op het lichaam van de gebruiker wordt geoptimaliseerd. Een groot verschil tussen een normale werkplek en ergonomische werkplek is dat een normale werkplek wordt ingericht dat er plaats is om te zitten en het werk uitgevoerd kan worden, terwijl een ergonomische werkplek ingericht is op de gezondheid van de gebruiker zodat deze zonder lichamelijke klachten haar werk kan doen. Hoewel een normale bureaustoel comfortabel kan zitten betekent dit niet dat deze ook goed is voor het lichaam. Dit heeft mede te maken met de ‘S’ vorm in de rugleuning, die ontbreekt over het algemeen vaak bij een normale bureaustoel. De ergonomische bureaustoelen bevatten deze ‘S’ in de rugleuning wel. Door een ergonomische bureaustoel kunnen tevens klachten in de rug en nek voorkomen worden.

Verstelbaarheid

Ergonomische bureaustoelen zijn helemaal aanpasbaar aan de gebruiker. Zo kunnen de zithoogte, zitdiepte, rugleuning en armleuningen helemaal aangepast worden naar het lichaam van de gebruiker. Indien al deze factoren meegenomen worden bij het instellen van de bureaustoel is de stoel correct aangepast op de gebruiker. Echter is het nog steeds niet verstandig om een volledige werkdag op deze stoel achter een bureau te zitten. Dit komt omdat het lichaam van de mens niet gemaakt is om langere tijden achter elkaar te zitten. Daarom is het belangrijk om regelmatig van houding te wisselen, denk hierbij aan staand werken of even een stukje lopen.

Overige invloeden

Naast de positieve invloed van een ergonomische bureaustoel is het ook van belang dat het bureau en beeldscherm op de juiste hoogte wordt ingesteld. Dit voorkomt klachten aan de schouder en nek. Indien met alle factoren rekening wordt gehouden moeten eventuele lichamelijke klachten voorkomen worden.


Indien u nadenkt over de ergonomie op uw werkplek en dus denkt over het aanschaffen van een ergonomische bureaustoel is het verstandig om eerst nog online informatie op te zoeken en extra informatie aan te vragen bij een expert. Op die manier is het mogelijk om de juiste bureaustoel te kopen. Daarnaast is het altijd aan te raden om in een showroom langs te gaan en verschillende stoelen te testen. Wanneer er verschillende stoelen getest worden is het mogelijk een voorkeur te krijgen voor een bepaalde bureaustoel, dit kan het zitplezier ten goede komen.